Ze komt, ze komt!
QUEEN NIKKOLAH komt op bezoek in Hal 5 op 6 december 2023 vanaf 15u. Inschrijven via link
Feest voor groot en klein in Hal 5
Klein en groot kent Sinterklaas als een oude witte man, met witte baard, en een zwarte helper. Wat als Sinterklaas een zwarte vrouw is? Meet Queen Nikkolah aka performer Laura Nsengiyumva, die dolt met de grenzen van ras en gender. Op 6 december vieren we Queen Nikkolah met een feest voor groot en klein.
Queen Nikkolah doet ons op een andere manier naar cultureel erfgoed kijken. Zij ziet cultureel erfgoed niet als een statisch begrip, maar als iets dat constant in beweging is. Queen Nikkolah is een positief beeld om het geërfde koloniale vooroordeel te deconstrueren dat in de traditie van Zwarte Piet is ingebakken.
Gebaseerd op de traditie van Sinterklaas, is Queen Nikkolah een artistiek project dat streeft naar inclusie en het vieren van diversiteit, in co-existentie met Sinterklaas. Een positief beeld om de geërfde koloniale vooroordelen die in de traditie van Zwarte Piet gebakken zitten te deconstrueren. De nieuwe traditie van Queen Nikkolah stelt ook vragen bij, en compenseert het gebrek aan gendervertegenwoordiging, die inherent is aan de Sinterklaastraditie. Queen Nikkolah wil
Queen Nikkolah biedt ons een blik op een andere toekomst, waarin iedereen gelijke kansen heeft. De nieuwe traditie is ontstaan vanuit antiracistische organisaties in Brussel (het eerste event vond plaats in LeSpace in 2017). Bijzonder: sinds december 2020 is Queen Nikkolah opgenomen als immaterieel erfgoed.
QUEEN NIKKOLAH
Queen Nikkolah is een project gestart door Laura Nsengiyumva, een in Brussel gevestigde kunstenaar en onderzoeker. Laura is een van de huisartiesten van VIERNULVIER in de periode 2023-2027. In haar interdisciplinaire praktijk onderzoekt ze thema's zoals diasporische ervaring, verborgen geschiedenissen, Noord-Zuidrelaties en empathie.
Het ontstaan van Queen Nikkolah maakt deel uit van haar onderzoeksproject 'shaping the presence of the African diaspora in Belgium'. Haar transculturele kijk op de geschiedenis is gebaseerd op menselijke verhalen die ons uitnodigen op zoek te gaan naar wat ons samenbrengt.
DE DOELSTELLINGEN VAN HET QUEEN NIKKOLAH-PROJECT
- een inclusieve folklore co-creëren
Een postkoloniale samenleving heeft behoefte aan nieuwe inclusieve tradities en folklore, die gevierd en gedeeld kunnen worden door iedereen, ongeacht geslacht, achtergrond of huidskleur. - educatieve hulpmiddelen ontwikkelen
Het creëren en delen van kennis over de oorsprong van de Sinterklaasintocht is noodzakelijk om verandering teweeg te brengen. (zie literatuur onderaan). Als traditie 2.0 groeit Queen Nikkolah als een co-creatie: ouders co-creëren verhalen en helpen de waarden van onze nieuwe inclusieve folklore vorm te geven. - netwerk van grassroots versterken
De basisbeweging werkt hard om onze samenleving inclusiever te maken. Hen een moment van viering aanbieden wordt een helende daad. Het netwerken rond de evenementen van Queen Nikkolah wil solidariteit en zichtbaarheid brengen voor de kleinere verenigingen.
MEER LITERATUUR EN LESMATERIAAL
Voor de kinderen:
- Legende van/de Queen Nikkolah | podcasts FR/NL/EN/AR
- Kleurplaten
- Mural QN | reportage Queen Nikkolah+ Naomi King
Voor de volwassenen:
Onderzoek (NL)
Recherche (FR)
BRON viernulvier Gent